PRIMARIA COMUNEI BULZESTII DE SUS

Judetul Hunedoara

TURISM

        Obiective turistice
    Asezarea geografica a comunei si relieful sau, i-au dat sansa de a fi nominalizata printre primele cinci trasee turistice din judet inca din 1935.
    Calitatea aerului, regimul termic, nivelul radiatiilor conduc la idea ca acest areal este propice dezvoltarii climatoterapiei. La baza afirmatiei noastre se afla comunicarea Agentiei de Mediu Hunedoara, conform careia in arealul prezentat nici un factor de mediu nu este afectat, nu exista in zona nici un factor de risc, iar climatul este ideal practicarii turismului.
    Prezenta padurilor de foioase si conifere, a pajistilor montane ofera conditii deosebite de ozonare si purificare a aerului.

    Bisericile din lemn, unele avand vechimi apreciabile, altele reconstruite, exercita o atractie remarcabila asupra privitorilor, prin supletea etalarii pe verticala a turlelor lor. Ele sunt rodul maiestriei, dusa pana ape culmile unei adevarate arte, a mesterilor locului.
    Din totalul de 6 biserici, 3 sunt declarate monumente istorice datorita vechimii si valorii lor arhitecturale.
    Acestea sunt:
        - biserica din satul Bulzestii de Sus
        - biserica din satul Bulzestii de Jos
        - biserica din satul Tomnatecul de Sus

    Cheile si pesterile Bulzestiului sunt adevarate atractii ale turistilor si a oamenilor de stiinta, caci aici gasim poate una dintre cele mai interesante regiuni de pesteri.
    Desi zona este bogata in sectoare de chei si pesteri, acestea necesita amenajari de
mare amploare, deoarece majoritata nu au acces facil.
    In satul Grohot, pe langa multimea de pesteri, exista si un monument al naturii, podul natural, avand o lungime aproximativa de 5ha, remarcandu-se printr-un relief carstic si o vegetatie de liliac salbatic, care da o nota distincta peisajului inconjurator.

    In spiritual inaintasilor animati de aceasi dragoste fata de fixmusetea locurilor semnalam catevamodalitati de valorificare a resurselor naturale si antropice, intalnite in perimetrul comunei, pornind de laelementele naturale, aerul, apa si relieful. Valoificare climei este una dintre cele mai simple si putin costisitoare metode, cunoscuta sub denumirea de climatoterapie.

    Principalele forme de climatoterapie ce pot fi practicate sunt:
    - aeroterapia - indicata in multe afectiuni deorece are un caracter sedativ sau tonifiant.
    Existenta a numeroase platouri, pajisti si a suprafetelor plane in imediata apropiere a padurilor sau a culmilor alpine constituind cadrul adecvat practicarii acestei cure intr-un cadru peisajistic deosebit cu efecte pozitive asupra psihicului uman.
    - cura de teren - reprezinta o terapie mai complexa ,care se bazeaza pe asocirea miscarii in aer liber cu baile de aer si de soare.
    - bioclimatic tonic al pesterilor - prezinta calitati deosebite prin puritatea aerului, aerosolii negativi, temperatura, presiunea si umezeala relative cu valori constante pe tot parcursul anului.
    - turismul piscicol si cinegetic - gaseste aici conditii de practicare dintre cele mai bune. Bogata retea hidrografica a favorizat practicarea pescuitului din cele mai vechi timpuri.
    - turismul cultural - religios, organizarea de excursie, cu scopul vizitarii bisericilor de lemn din
zona, poate deveni o atractie turistica cu mare potential.
    - turismul etnografic si recreativ.
     Oricat de numeroase si de valoroase ar fi resursele, fara o infrastructura adecvata ele nu pot determina circulatia turistica, ele pot sta la baza unui turism de tranzit, ale carui efecte sunt mult atenuate in plan economic, pentru comunitatea locala.
    Constructia de noi amplasamente se impune ca o necesitate de prim ordin in propulsarea zonei in sfera activitatilor turistice.